logo-grab-alpha.png

Daftar Sebagai Pemandu Grab

mudah - pantas - percuma

Belum ada PSV?

Bermula tahun 2020, kerajaan Malaysia telah mewajibkan setiap pemandu e-hailing untuk mendapatkan lesen PSV jhas untuk e-hailing. Anda boleh melakukan dengan kami, hanya mengambil masa seminggu sahaja untuk menyiapkan lesen PSV anda. Perkara yang leceh sentiasa dipermudahkan oleh agen kami. Hubungi kami untuk keterangan lanjut!

Proses ini mungkin agak merumitkan bagi yang tidak mengetahui prosedur dan cara untuk berjaya dalam setiap langkah. Kami telah membantu dari segi konsultansi dan telah membantu ramai pemandu e-hailing untuk mengikuti setiap langkah agar pengalaman anda untuk memulakan pemanduan e-hailing menjadi mudah dan pantas. Melalui kami, anda tidak perlu khuatir untuk sesi pengambilan PSv yang panjang, lama, dan meletihkan. Kami akan selesaikan setiap masalah ini untuk anda.

Memulakan pendaftaran bersama kami, kami pastikan yang anda mampu menjadi pemandu Grab berjaya dengan Tips & Latihan berterusan dari kami. Pasukan sokongan kami akan membantu anda dari permulaan pendaftaran sehinggalah kepada pemanduan, bersama kami anda pasti tidak berseorangan!

Apakah itu PSV?

PSV adalah short form kepada Public Service Vehicle. Lesen ini adalah wajib jika anda mengambil penumpang atau barangan yang berbayar atau lebih mudah dikenali sebagai Lesen Teksi, Lesen Bas.

Adakah PSV itu wajib untuk mula pemanduan e-hailing?

Jawapan mudahnya adalah, YA. 

Sehingga kini, tidak ada lagi jawapan yang muktamad sama-ada kategori E-hailing adalah SAMA dengan kategori Jurupandu (JP) dan teksi. Pihak Grab masih berbincang dengan SPAD/APAD, JPJ dan Kementerian Pengangkutan untuk mencapai persetujuan yang munasabah dan adil kepada para pemandu Grab dan E-hailing lain. Dari info dalam, pihak Grab bercadang untuk memperkenalkan kategori PSV E-hailing sebab kebanyakan pemandu Grab hanya memandu secara Part Time.

Walau apa sekalipun, adalah menjadi satu kawajipan untuk setiap pemandu e-hailing mempunyai lesen PSV.

Kami mudahkan perkara yang rumit, agar anda mampu mulakan pemanduan dengan mudah dan pantas

Banyak di kalangan warga Malaysia ingin memulakan kerja sendiri seperti memandu Grab, tetapi polisi, peraturan dan pendaftaran tampak merumitkan.

Mari berdaftar bersama kami, kami adalah satu-satunya pasukan Alpha Driver yang paling kompeten, yang mempunyai setiap jalan penyelesaian dan sumber bagi membantu anda memulakan pengalaman bermakna sebagai pemandu e-hailing.

 • Pengendalian Pendaftaran dan Pengurusan E-Hailing

 • Pendaftaran PSV & EPV

 • Pembaharuan Insuran bagi Kereta E-Hailing

 • Kereta Sewa Grab & E-Hailing

 • Sistem Sokongan Dan Latihan Berkala Bagi Ahli Kami

 • Sokongan VIP bagi pemanduan-sewa Kami

  • Sokongan 24/7 kecemasan​

  • Sokongan Bimbingan Mentoring

  • Khidmat penyelenggaraan kenderaan percuma

  • Insuran dan Talian Khidmat Kecemasan Percuma

Soalan Lazim

APA KELAYAKAN YANG DIPERLUKAN?


Memiliki Kereta (sendiri/keluarga/sewa) Jika anda memerlukan kereta, kami juga menyediakan kereta sewa ehailing untuk anda
Kereta 4 pintu dan mestilah tahun “2008” keatas.
Memiliki lesen “D” Penuh (“P” tidak diterima)
Nama hendaklah ada dalam Covernote insurans. Jika tiada anda boleh tambah nama di syarikat insurans.
BILAKAH MASA YANG SESUAI UNTUK MEMANDU?


Anda boleh memandu pada bila-bila masa sahaja yang anda suka. Tiada paksaan berapa lama yang anda perlu memandu. Segalanya terserah kepada anda sendiri. Andalah bos anda sendiri! Tidak seperti Grab Alpha yang lain, kami juga akan meyediakan perkhidmatan latihan dan sokongan bagi memberi anda tips dan nasihat cara-cara memandu dengan bijak!
BERAPA PENDAPATAN YANG ANDA BOLEH DAPAT DALAM GRAB?


Jika anda memandu secara sambilan, kebiasaannya akan dapat diantara RM500-RM2000 sebulan. Jika anda memandu sepenuh masa, anda boleh dapat pendapatan diantara RM3000-RM8000 sebulan, bergantung kepada ilmu dan strategi yang kami akan kongsikan serta komitmen anda yang tinggi nanti.
ADA APA-APA BIMBINGAN TAK BILA ANDA DAH JADI PEMANDU NANTI ?


Sudah pasti! Anda akan dimasukkan ke dalam group whatsapp yang kami akan bimbing anda secara online. Anda juga boleh berjumpa dengan kami untuk sesi bimbingan secara bersemuka supaya anda lebih faham tentang strategi yang akan dibuat nanti supaya pendapatan yang diinginkan akan dapat dicapai insyaAllah. Kami menyediakan latihan kelengkapan diri, dan kit asas pemandu baru pada semua pemandu dibawah kami. Kami juga memberikan latihan terperinci "advance learning" dari otai Grab yang pastinya boleh memberikan anda lebih maklumat dan keyakinan diri untuk berjaya di dalam Grab.
ADAKAH SAYA BOLEH DAFTAR JIKA PERNAH JADI PEMANDU UBER?


Jika anda pernah mendaftar pemandu uber? Maka anda tidak perlu mendaftar sebagai pemandu grab kerana anda akan diserapkan ke dalam grab secara automatis, sila rujuk email yang di hantar oleh uber/grab kepada anda atau terus berhubung dengan custmer service grab di talian 1300805858 atau 0379326000 . Segala pertanyaan kepada kami tentang uber tidak akan dapat dilayan kerana kami hanya menguruskan pendaftaran baru sahaja. Mohon seribu kemaafan.
SAYA BARU INGIN BERMULA, DAN TIDAK MEMPUNYAI PSV


Setiap pemandu e-hailing diwajibkan untuk memiliki lesen PSV atas saranan kerajaan. Kami boleh membantu anda untuk mendapatkan PSV dalam kadar segera melalui kami. Dengan hanya kos berharga RM110, kami akan hantar anda bagi sesi latihan dan peperiksaan amali JPJ dan setelah lulus, anda akan dapat PSV dalam masas 24 jam sahaja.
APA PROSEDUR PENDAFTARAN & BERAPA LAMA UNTUK SIAP?


Atas perubahan terbaru yang dikuatkuasakan oleh kerajaan Malaysia, setiap pemandu ehailing diwajibkan mempunyai lesen PSV, dan Grab akan mengeluarkan EVP bagi setiap kenderaan yang berdaftar dibawah Grab. Bagi kereta yang berumur 3 tahun keatas, anda diwajibkan untuk menghantar kereta anda bagi pemeriksaan PUSPAKOM. Jika setiap perkara telah tersedia apabila anda ingin memulakan pendaftaran, ia hanya mengambil masa sehingga 10 hari bekerja melalui kami. Jika anda berdaftar sendiri, waktu untuk mendapat kelulusan boleh mengambil sekitar 17 hari waktu bekerja.
SAYA TIDAK MEMPUNYAI KERETA TETAPI BERMINAT UNTUK BUAT GRAB


Jangan khuatir, kami juga menyediakan khidmat sewaan kereta bagi penggunaan ehailing. Kereta kami diselia dengan baik dan mempunyai jenis kenderaan bagi segmen AnyGrab (Bezza), GrabCar+ (City/Vios), Premium (Accord/Camry). Sewaan kami adalah yang terendah di pasaran, anda akan diserap masuk di dalam segmen pemandu STAR dimana kami akan menyediakan khidmat pengurusan 24 jam, latihan "Advance Driving", dan juga Khidmat Kecemasan Jalanraya 24 Jam. Hubungi kami untuk pengetahuan lebih lanjut.

Tunggu Apa Lagi? Mari Berdaftar Dengan Kami Sekarang!

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now