Search

Teknik Penjanaan Pendapatan Grab

Updated: Apr 2, 2020

Terdapat dua teknik yang boleh digunakan untuk menjana pendapatan apabila menjadi Pemandu Grab, iaitu pemandu insentif dan pemandu tambang. Pemandu insentif merupakan pemandu yang mesti mengikuti jadual yang dikeluarkan oleh grab setiap minggu supaya dapat memaksimumkan pendapatan melalui pemberian insentif dari grab. Selain itu, pemandu yang menggunakan teknik ini dapat mengumpul duit daripada tambang yang dibayar oleh penumpang.


Manakala pemandu tambang hanya mengharapkan pendapatan Grab dari tambang sahaja. Pemandu jenis ini tidak mampu untuk mengikuti jadual perjalanan untuk mendapatkan insentif. Mereka akan hanya mengambil trip yang berharga tinggi sahaja supaya dapat mengumpul wang yang banyak setiap hari. Bagi pemandu ini, Acceptance Rate perlu sentiasa dipantau dengan anggaran kadar 30% minimum setiap hujung minggu supaya akaun pemandu masih boleh digunakan. Sebagai contoh, 10 permintaan yang diterima, sebanyak 7 permintaan sahaja boleh ditolak.


Terdapat beberapa tips yang boleh membantu Pemandu Grab merancang strategi untuk menjana pendapatan yang lumayan, antaranya ialah Pemandu Grab disarankan mengambil penumpang di pusat membeli belah, stesen LRT, KLIA, KLIA2, pasaraya atau pejabat. Selain itu, Pemandu Grab disarankan tidak banyak menolak permintaan tanpa alasan yang kukuh. Jika tak mahu ambil, jangan berada dalam talian. Pastikan juga Pemandu Grab menggunakan telefon pintar yang menerima signal GPS yang kuat. Pemandu Grab boleh menyemak senarai telefon yang sesuai digunakan di laman web. Pastikan juga menggunakan holder untuk telefon supaya pemanduan nam pak mudah dan profesional. Manakala capaian internet yang bagus adalah sangat membantu melancarkan lagi kerja sebagai Pemandu Grab yang hebat.Corak Permainan Pemandu Grab

Pemanduan Grab boleh dibuat style pemandu sendiri. Pemandu boleh memandu dengan permainan Flexi ataupun HG mengikut jadual. Pemanduan Flexi lebih kepada high fare/flexi insentif dan pemanduan HG adalah kepada jadual yang tertera.


Selain itu, pelan insentif yang ditawarkan oleh Grab pula memang menguntungkan kepada Pemandu Grab. Insentif yang diberikan hanya tertumpu kepada kawasan – kawasan yang mempunyai permintaan yang tinggi dari pelanggan. Insentif tersebut juga bergantung kepada tempoh masa pemandu tersebut berada dalam talian aplikasi tersebut dan sedang menerima tempahan pelanggan.

Syarikat Grab memberikan pemandu ganjaran RM1.50 untuk semua tempahan yang dipenuhi, selain penalti RM1.00 bagi setiap pelanggan yang ditolak atau dibatalkan. Setiap hari pemandu yang menolak atau membatalkan tempahan diberi peluang 3 kali sebelum penalti dikenakan. Sebaliknya, ganjaran diberikan bagi setiap permintaan yang berjaya dipenuhi. Hal ini menunjukkan bahawa syarikat Grab menjanjikan keuntungan hanya kepada pemandu yang serius untuk menjadi Pemandu Grab.


Insentif Flexi

Insentif flexi diberikan kepada mereka yang tidak opt in untuk insentif HG. Kebiasaan, Grab akan memberi cash back 10% atau 20% berdasarkan trips yang dapat dicomplete dalam satu hari yang tertentu.


Bukan semua orang layak menjadi pemandu Grab, mereka perlu memenuhi syarat yang dikehendaki oleh pihak syarikat untuk memastikan keselamatan penumpang dan juga diri mereka. Apabila mendaftar sebagai pemandu, anda telah bersetuju mematuhi kod etika dan garis panduan perkhidmatan. Jika berlaku sebarang pelanggaran garis panduan tersebut, pihak syarikat bertanggungjawab untuk menyiasat dan mengambil tindakan disiplin yang sewajarnya. Jika syarikat mendapati beberapa perkara yang mencurigakan dalam kesahihan tempahan anda, syarikat akan menamatkan Perjanjian anda dengan serta merta. Jika anda mempunyai penjelasan yang sah anda boleh membuat rayuan untuk diambil semula dalam sebagai Pemandu Grab.


Kelebihan memandu Grab


Flexible

Pemanduan dibuat mengikut selera dan waktu masing masing. Part time ataupun full time. Online lebih jika nak buat duit banyak

15 views1 comment

© 2020 by Caracal By Euzmo Car Rental,

Caracal Car Rental e-Hailing Solutions

B-28-13, Seksyen U13, Jln Setia Dagang

AH U13/AH, Setia Alam, 40170

Shah Alam, Selangor, Malaysia.

contact@euzmo.com.my

all rights reserved 2020

GrabAuthorisedAlphaDriver_Logo_cs5-2.png

GRAB

Authorized Driver

Recruiter

Check out our Blog to get more updates!

Layari Blog kami untuk info terkini!

CLICK HERE

Social Media

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Tumblr Social Icon
  • Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now